Ar galima torto receptą apsaugoti autorinėmis teisėmis?

Dauguma virtuvės šefų svajoja sukurti originalų ir išskirtinį receptą, kurio pagrindu pagamintas kulinarinis šedevras džiugintų ragaujančiųjų skonio receptorius. Nėra abejonių, kad virtuvės šefui jo paties sukurtas receptas yra toks pats brangus, svarbus ir unikalus, kaip rašytojui parašyta knyga. Tačiau ar virtuvės profesionalų sukurti kulinariniai receptai irgi turi teisę į autorių teisių apsaugą? Apie tai plačiau pasakoja Erikas Saukalas, advokatų profesinės bendrijos „Žabolienė ir partneriai METIDA“ partneris, advokatas.

Svarbiausia – originalumas

parčiai populiarėjant socialiniams tinklams ir įvairiems maisto tinklaraščiams, šis klausimas tampa vis aktualesnis tarp maisto mėgėjų ir profesionalų. Tačiau kol kas aiškaus ir vienintelio atsakymo į jį nėra.

Lietuvos autorių ir gretutinių teisių apsaugos įstatymas bei tarptautiniai teisės aktai, tokie kaip Berno konvencija dėl literatūros ir meno kūrinių, saugo originalius literatūros, mokslo ir meno kūrinius, kurie yra kokia nors objektyvia forma išreikštos kūrybinės veiklos rezultatas.

Pagal galiojančius teisės aktus bei teismų išaiškinimus, autorių teisių objektu yra laikomi ne bet kokios, o kūrybinės veiklos (žmogaus intelektinės veiklos), susijusios su literatūra, menu ir mokslu, rezultatai, kurie yra išreikšti objektyvia forma. Antrasis autorių teisių objektą apibūdinantis požymis yra originalumas – pagrindinė sąlyga kūrinio teisinei apsaugai atsirasti. Tačiau atkreiptinas dėmesys į tai, kad originalumas negali būti tapatinamas su naujumu.

Skaitykite plačiau: https://www.alfa.lt/